Značenje imena VESNA i kakve su osobe koje nose ime VESNA!

Značenje imena VESNA i kakve su osobe koje nose ime VESNA!

3 ožujka, 2022 0 By Admin

Svi mi imamo barem jednu Vesnu u svome životu, ali znamo li svi njezino značenje imena i porijeklo. Nažalost, ime Vesna nije vise popularno i rasprostranjeno kao nekada, ali je vrlo lijepo, lako izgovorljivo i ima predivno značenje.

Vesna je ime koje se najčesće javlja u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori. Prema istraživanjima smatra se da je Vesna izvedena iz indoeuropskog korijena vesr, što znači svjetlost, proljeće i svitanje. 

Postoji jos i rusko porijeklo imena Vesna, a znači mladost, radost i nesputana ljepota. Takodjer postoje vjerovanja da Vesna potiče iz staroindijanskog jezika od riječ i vas, sto znači svjetlost, svjetlina, dan i jasnoća.

No, ono sto je sigurno je da je Vesna izvedenica od vjesnik, a označava proljeće, odnosno dolazak proljeća, sunca, radosti i pupanja.

Vesna je u pravilu žensko ime, daje se djevojčicama u svrhu da donesu sreću i radost, djevojčicama koje su vjesnici proljeća i koje su vedre, razigrane, razdragane, vedrog duha i čistog srca. Zadnjih pet godina ime Vesna se nije naslo u top 100 popularnih imena.

Ime Vesna je popularno u nekim slavenskim zemljama kao sto su Rusija, Ukrajina,  Slovenija, Slovačka, Češka, Poljska i Makedonija.

Vesna imendan gotovo uvijek slavi na prvi dan proljeća i stoga je to ujedno lako i zapamtiti.

 

Kakve su zapravo osobe koje nose ime Vesna

Kao i samo proljeće, Vesna je…

 

Nastavak na idućoj stranici…

Stranice: 1 2