Značenje imena KATARINA i kakve su osobe koje nose ovo veličanstveno ime!

Značenje imena KATARINA i kakve su osobe koje nose ovo veličanstveno ime!

3 ožujka, 2022 0 By Admin

Ime Katarina zaista zvuči prelijepo, otmjeno i veličanstveno, a svatko od nas ima barem jednu Katarinu u svome životu. Ime Katarina sasvim sigurno je grčkog porijekla, a izvedeno je iz imena Αἰκατερίνα ili Αἰκατερίνη (Aikaterina, Aikaterinē). Iako, smatra se da su Rimljani prvi bili koji su do imena Katarina dosli od grčkog pridjeva καθαρός (katharos) što znači “čista”.

Medjutim, ime se javlja i prije Rimljana i iz tog razloga postoji vise teorija o samom porijeklu imena Katarina. Jedna od teorija je da dolazi od grčkog i bizantskog imena Haikaterine ili Hekaterine koja je najvjerojatnije povezana sa Hakatom (Hekate – božica svijeta mrtvih). 

Najraniji naziv imena Katarina najvjerojatnije proizlazi iz grčkog “hekaterosa”  (εκάτερος) što znači “dalekosežni“, svaki od dva dijela” a simbolizira cjelovitost.

Jos jedna od mogućih teorija je da potječe od katarza, a to bi u prevodu značilo “čistoća”, odnosno “ona koja je čista”. Takodjer se vjeruje da potječe i iz grčke riječi ἐκάτερα (ekàtera), sto bi u prevodu značilo “svaka”.

Ovo su najpriznatija vjerovanja porijekla, značenja i nastanka imena Katarina. Iako, postoji i manje priznata teorija da je ime izvedeno od armenske riječi Կատար (gadar = “vrh”) pa bi značenje bilo “uzvisena” odnosno odna koja je  “iznad svih”.

Posljednih godina Katarina se nalazi u top 30 popularnih imena, a na nasem području je ipak poznatija izvedenica Kata, odnosno Katja. Sve Katarine, Kate, Katice, Katje i ostale izvedenice imena, svoj imendan slave 25. studenog (novembara). Prema istraživanju i vjerovanju, smatra se da osobe koje nose ime Katarina su…

 

Nastavak na idućoj stranici…

Stranice: 1 2