Značenje imena MAJA i kakve su zapravo osobe koje nose ima MAJA!

Značenje imena MAJA i kakve su zapravo osobe koje nose ima MAJA!

3 rujna, 2021 0 By Admin

Ima Maja je zaista rasprostranje gotovo diljem cijelog svijeta. Zanimljiv podatak je da se u Rusiji ime Maja naslo medju top 60 popularnih imena. U Njemačkoj je recimo ime Maja uvijek popularno. Sestra Alberta Einsteina se takodjer zvala Maja.

Maja je vrlo popularno ime u Hrvatskoj vise nego u ostalim zemljama bivse Jugoslavije. Zanimljiv podatak je da se već dugi niz godina u Splitu i Zagrebu ime Maja nalazi u top 40 imena. Najveću popularnost je ime Maja imalo sedamdesetih godina zbog istoimenog crtanog filma Pčelica Maja.

Tumačenje imena maja je vezan za mjesec Maj (Svibanj) sto znači plodnost i sve ono sto proljeće nosi. Zbog toga često parovi djevojčicama daju ime Maja ako je rodjena u mjesecu Maju, a ako se kojim slučajem beba rodi 1. ili 15. Maja, na te dane Maja ima imendan.

Dosta ljudi voli kratka i jasna imena i zato je Maja uvijek bilo popularno ime. U rimskoj mitologiji Maja je smatrana kao božica plodnosti i proljeća, a time mjeseca Svibnja tj. Maja.

Na hebrejskom je Maja “ma’ayan” sto znači izvor, odnosno potok.

Na staroperzijskom bi Maja u prevodu bilo “velikodusan

U Hindu mitologiji, Maja je “božica iluzije

Jedni vjeruju da Maia je izvedena iz indoeuropskog korijena “meg” što  znači “velik“, a drugi nagađaju da dolazi iz korijena “ma” što znači “majka, odnosno dobra majka.”

 

Kakve su zapravo osobe koje nose ima Maja. Donosimo vam kratku analizu:

 

Nastavak na idućoj stranici…

Stranice: 1 2