Značenje i porijeklo imena Marko, te kakve osobine i karakteristike krase Marka!

Značenje i porijeklo imena Marko, te kakve osobine i karakteristike krase Marka!

25 travnja, 2021 0 By Admin

Značenje imena Marko, analiza imena Marko i još mnogo toga. Što Marko znači i njegova numerologija, definicija, porijeklo, popularnost i vrlo zanimljivi podaci.

 

Ime Marko je oblik latinskog imena Marcus izvedeno od “mart-kos” , a znači “posvećen rimskom bogu rata Marsu”. Postoji još jedno tumačenje u kojem Marko dolazi od latinskog Marcus, a znači “čekić”. Ime Marko se najčešće davalo dječacima koji su rođeni u martu, jer je mjesec mart dobio svoje ime po rimskom bogu rata Marcus.

Marko je biblijsko ime i Sv. Marko je jedan od četvorice evanđelista. Po nekim pretpostavkama i tumačenjima Marko je bio Židov koji je išao putem Isusa i prihvatio kršćanstvo. Vjeruje se da je Marko prešao na stranu kršćanstva, najviše zbog Svetog Petra, a tada je postao njegov tumač, jer Sveti Petar nije znao grčki jezik.

Potom odlazi u Aleksandriju gdje je bio smaknut. Sahranjen je u Aleksandriji, a kasnije su njegove posmrtne ostatke prenijeli u Veneciju. U Veneciji je sagrađena katedrala Sveti Marko. Prema legendi, vjerovanju i tumačenju, jedan od zidara katedrale je pao sa skele, ali je izgovarao molitvu Svetog Marka i ostao nepovrijeđen. Iz toga razloga je Sveti Marko prozvan “zaštitnikom zidara”.

Ime Marko desetljećima je vrlo popularno diljem cijelog svijeta, a posebno u Evropi, kao i u svim zemljama bivše Jugoslavije. U Hrvatskoj se Marko nalazi u top 5 popularnosti imena, točnije na trećem mjestu.  Marko u različitim izvedenicama imena se svrstava u top 100 najpopularnijih imena za dječake u Kanadi, Škotskoj, Australiji, Kanadi, Engleskoj, Italiji, Španjolskoj i Velsu.

Katolici 25 travnja (aprila) označavaju dan kao imendan za Marka, dok pravoslavci Markov imendan slave 08. svibnja (maja).

 

Kakav je Marko kao osoba i kakve ga sve osobine i karakteristike krase…

Marko je…

 

Nastavak na idućoj stranici…

Stranice: 1 2