Jeste li ikada preboljeli svoju prvu ljubav? Prema psihologiji, zbog OVIH 7 stvari, zauvijek će živjeti u vama…

Jeste li ikada preboljeli svoju prvu ljubav? Prema psihologiji, zbog OVIH 7 stvari, zauvijek će živjeti u vama…

21 rujna, 2021 0 By Admin

Nikada ne zaboravljaš svoju prvu ljubav. Potrebna je samo određena pjesma ili spominjanje njihovog imena, i odjednom, opet imate petnaest godina.

Zujiš sjećanjem na njihove oči, taj osmijeh, način na koji je tvoje ime imalo okus na usnama. Možda čak i zatvorite oči i zadržite se tamo neko vrijeme prije nego što vas službena e -pošta vrati u stvarnost.

Ako vam se to povremeno dogodi, niste sami. Psiholozi se slažu da je potpuno normalno izgubiti se u povremenim sanjarenjima o toj prvoj ljubavi. Također sugeriraju da su ružičaste leće kroz koje ih gledamo mnogo više od sretne nostalgije.

Mnogi se slažu da je prvo iskustvo uistinu posebno i pomaže vam razumjeti značenje ljubavi, osobito ako se dogodi tijekom tinejdžerskih godina i traje godinu ili više.

Moć te prve ljubavi je toliko duboka, da znanost sada sugerira da može trajno utjecati na vas na nekoliko glavnih načina.

 

Evo kako vas vaša prva ljubav može psihički promijeniti.

1. U vaš mozak ugrađuje živopisne uspomene.

Još uvijek mogu čuti koketni smijeh prve ljubavi u glavi i osjetiti leptiriće kako mi pune želudac kad god pomislim na njegove oči koje gledaju unatrag s intenzivnom čežnjom. Ta sjećanja ostaju u živopisnom Technicoloru, dok su druga sjećanja s godinama posivjela i pogoršala se.

Izraz za to je flashbulb memorija. Ovi trenuci, poput većine koji se događaju pri prvim ljubavnim susretima, zahvaćaju sva osjetila odjednom, stvarajući jedinstvenu kombinaciju emocija i iznenađenja koja se zauvijek ugrađuje u mozak. Detalji ostaju jasni kao i onog dana kad su se dogodili i nadahnjuju snažan emocionalni odgovor. Poznato je da flashbulb sjećanja ukrašavaju naše prvo ljubavno iskustvo, čineći ih nezaboravnima.

Postoji i “nalet sjećanja” koji se javlja u dobi od 15 do 26 godina. To znači da imamo ostatak života da se prisjetimo svoje prve ljubavi i uvježbamo je i ponovimo, preispitamo, ponovno zamislimo, doživimo .

 

2. Vaša prva ljubav postaje produžetak vas samih.

Bili smo nevini i spremni smo prvoj ljubavi dati sve od sebe. Kako smo se zbližavali, počeli su se osjećati manje kao zasebna osoba, a više kao produžetak nas samih.

Bilo je to duboko iskustvo i ono koje se obično ne može ponoviti nakon slomljenih srca i unutarnjih rana koje nas uče da ne dopuštamo drugima da uđu tako duboko.

 

Nastavak na idućoj stranici…

Stranice: 1 2