Značenje i porijeklo imena ANA i kakve su osobe koje nose ime ANA!

Značenje i porijeklo imena ANA i kakve su osobe koje nose ime ANA!

3 rujna, 2021 0 By Admin

Ana je zapravo oblik Hebrejskog imena Hannah, sto bi značilo milost. Ana je jedno od deset najpopularnijih imena, kako u proslom vremenu, tako i u sadasnjem. Nije samo popularno na nasem podneblju, odnosno zemljama bivse Jugoslavije, nego opcenito diljem svijeta.

Ana znači milosrdnost, blagost, svjetlost, dobrota, milosrđe, bogobojažljivost, a  u krsćanstvu Ana ima jos značenje blažena i ona koja će uskrsnuti, ona koja će se ponovo roditi, odnosno ona koja je besmrtna.

Ana ima jako puno izvedenica od imena kao sto su: Anja, Angelina, Anita, Anastasija, Ankica, Anita,  Aneta, Anđela, Anđelina, Anka, Anica, Anabela.  Anastazija, Hana, Anelika, Anđa i mnoga, mnoga druga.

U Hrvatskoj, Ana je na trećem mjestu popularnosti. U Srbiji je niz godina Ana oko desetog mjesta popularnosti, dok je u Bosni i Hercegodini Ana oko 20-tog mjesta popularnost. U Bosni i Hercegovini Anu često zamijeni ime Hana, a to je ujedno i izvedenica od Ane. U Crnog Gori, Ana je takodjer na desetom mjestu popularnosti.

Početkom dvadestog stoljeća, Ana je bila u samom vrhu popularnosti, nema sama na ovim prostorima, nego u gotovo svim zemljama Evrope. Zanimljiv podatak je da u Njemačkoj muskarcima zabranjeno dati ime Ana. Najčesće dvostruko ime je Ana Maria.

26. srpnja (jula) je dan Svete Ane, a tada će svoj imendan proslaviti sve Ane, Anice, Ankice, Anuske i slične izvedenice imena.

Kakve su zapravo osobe koje nose ime Ana…

Prema istraživanju i vjerovanju …

 

Nastavak na idućoj stranici…

Stranice: 1 2