Znakovi zodijaka kao BOGOVI i BOGINJE! Zviježđa su dobila imena po likovima iz grčkih mitova – upoznajte se s legendama i drevnim predanjima, bogovima i stvorenjima povezanim s vašim znakom!

Znakovi zodijaka kao BOGOVI i BOGINJE! Zviježđa su dobila imena po likovima iz grčkih mitova – upoznajte se s legendama i drevnim predanjima, bogovima i stvorenjima povezanim s vašim znakom!

17 srpnja, 2022 0 By Admin

Većina ljudi zna da znakovi zodijaka dijele svoja imena s dvanaest zviježđa na nebu kroz koja Sunce putuje tijekom godine. Na tome se temelji astrologija.

Ovo se možda ne čini kao da ima puno veze s vašim dnevnim horoskopom, ali kada se suočite s teškom situacijom, moglo bi vam pomoći da se zapitate kako bi to mogli podnijeti vaši osobni bogovi i božice zodijaka.

Možda čak znate da su ta zviježđa dobila ime po likovima iz grčkih mitova. Ali koliko ste upoznati s legendama i drevnim predanjima povezanim s ovim likovima? Što je s ostalim bogovima i stvorenjima povezanim s vašim znakom? Možete li zamisliti znakove zodijaka kao bogove koje poznajete cijeli život?

Grci nisu živjeli u vakuumu. Mediteransko područje u kojem su se prvi put pojavili dijelilo je (kao što je i sada) mnogo različitih zemalja i kultura. Grci su mnoge ideje preuzeli od Mezopotamaca, a jako su se divili i perzijskom narodu na istoku.

S vremenom su Grci pridonijeli civilizacijama koje su došle nakon njih. Na primjer, Rimljani su bili pod jakim utjecajem svojih grčkih predaka i usvojili su nekoliko njihovih božanstava u svoj panteon samo s promijenjenim imenima.

Sigurno ćete prepoznati ova imena: Merkur, Venera, Mars — da, svi planeti u Sunčevom sustavu nose imena rimskih božanstava, koja se mogu pratiti do grčkih korijena.

Božanstva zodijaka ipak nisu ograničena na grčku i rimsku kulturu. Većina svjetskih kultura ima neku vrstu duhovne koncepcije osnovnih elemenata života (ljubav, rat, smrt, rođenje).

Za sve postoje bogovi i božice, pa ako vam se ne sviđa onaj po kojem je vaš horoskopski znak službeno nazvan, zašto ne potražite u drugoj kulturi slično božanstvo koje rezonira s vašom vlastitom jedinstvenom prirodom?

 

Znakovi zodijaka kao bogovi i boginje

Ovan (21. ožujka – 19. travnja): Ares, grčki bog rata

Znak Ovna je znak akcije, vatre, požude i bijesa. Njegov vladajući planet, Mars, Rimljani su prilagodili prema grčkom bogu rata, Aresu. (Ipak, unatoč sličnosti imena, zviježđe Ovan predstavlja ovna sa zlatnim runom iz grčke priče o Jazonu i Argonautima.)

Ostala božanstva rata i strasti uključuju Anann (keltsko), Jiutian Xuannu (kinesko) i Inanna (sumersko).

 

 

Bik (20. travnja – 20. svibnja): Venera, rimska božica ljubavi

Venera, vladajuća planeta Bika, rimska je božica ljubavi i prosperiteta. Bik ima nježnu naklonost prema finijim stvarima u životu.

Dakle, odakle dolazi “Bik”? Najčešći mit je da je Zeus uzeo oblik prekrasnog bika kako bi oteo i zaveo feničku princezu Europu. Kralj Minos (mino-taur, shvaćate?) od Krete bio je njihov sin.

Ostala božanstva bogatstva i ljepote uključuju Lakshmi (hindu), Afroditu (grčki) i Freyju (nordijski).

 

 

Blizanci (21. svibnja – 20. lipnja): Dioskuri, grčki zaštitnici gostiju i putnika

Zviježđe Blizanaca sadrži dvije zvijezde Kastor i Poluks, zajedno poznate kao Dioskuri, nazvane po blizancima ratnicima u grčkoj mitologiji. Leda je bila njihova majka, kralj Sparte bio je Castorov otac, a Zeus je bio Polluxov otac (ne, drevni tvorci mitova nisu se bavili reproduktivnom znanošću).

Merkur vlada Blizancima, a ovaj istoimeni rimski bog je bog mladosti i šarma koji daruje inteligenciju i elokvenciju.

Druga božanstva koja se bave ovim konceptima uključuju Tir (Armenski), Papa Legba (Vodoun) i Ganesha (Hindu).

 

Nastavak na idućoj stranici…

Stranice: 1 2